Protes - krona eller broar

För dig som saknar en eller flera tänder.

Protetik

Protetik handlar om att ersätta tänder som förlorats eller blivit skadade på olika sätt. Det finns flera skäl till att man kan förlora sina tänder, exempelvis på grund av karies, frakturer eller trauman. Man kan även av genetiska orsaker sakna tandanlag. Man kan ersätta enstaka tänder med kronor och flera saknade tänder i rad med brokonstruktioner. De protetiska konstruktionerna kan vara antingen fasta eller avtagbara.

Flera sätt att ersätta tänder

Protetik, eller som det också kallas oral protetik, är läran hur man ersätter skadade eller förlorade tänder. Skadade eller förlorade tänder kan ersättas med fasta konstruktioner som kronor och broar, implantat eller avtagbara protester.

Tandimplantat

implantat

Tandimplantat är en permanent ersättning av en tand där en titanskruv skruvas ner i käkbenet med hjälp av tandkirurgi. Efter några veckor till några månader, när tanden växt fast i käkbenet, fäster man en konstgjord tand på skruven. Tandimplantat både känns och ser ut som riktiga tänder. Däremot har inte alla tillräckligt mycket käkben kvar efter tandförlust för att kunna fästa ett implantat.

Tandbro

En tandbrygga, eller en tandbro som det också kallas, är en permanent lösning om man saknar en eller flera tänder. En tandbrygga ser naturlig ut och resultat brukar bli mycket bra. Den kan tillverkas i olika material och sätts fast mellan två tänder. För att en tandbrygga ska vara möjlig krävs bra tänder runt hålet som den kan fästas Din tandläkare på Norrviken tandakut gör en bedömning och tillsammans bestämmer ni om en tandbrygga är det bästa alternativet eller Tandimplantat och tandprotes kan vara andra alternativ att diskutera också.

implantat